fredag, 03 mai 2024 13:17

30.000 mennesker krever slutt på kverning av levende kyllinger

Skrevet av
Kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen overrekker 30.000 signaturer mot kverning av hanekyllinger til statssekretær Wenche Westberg (Sp) i Landbruks- og matdepartementet. Kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen overrekker 30.000 signaturer mot kverning av hanekyllinger til statssekretær Wenche Westberg (Sp) i Landbruks- og matdepartementet. Foto: Marius Captare

Hvert år blir flere millioner norske hanekyllinger kvernet levende. Grunnen er at de er haner, og derfor ikke kan legge egg. Dyrevernalliansen overleverte i dag et opprop til Landbruks- og matdepartementet, der over 30.000 personer krever at kverningen av levende hanekyllinger må opphøre.

– Teknologien finnes, så Dyrevernalliansen og 30.000 mennesker forventer at regjeringen avvikler kverning av levende kyllinger, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Hvert år klekkes i overkant av syv millioner kyllinger for å bli til verpehøner. Halvparten av dem er små haner som ikke kan legge egg. Rett etter klekking blir hanekyllingene sortert ut på et samlebånd og deretter destruert i en kvern med hurtigroterende kniver.

Ny teknologi gjør nå at kyllingene kan kjønnsbestemmes i egget mens de fortsatt er embryo.

I EU er nå rundt 15 prosent av verpehønene klekket med teknologi som sparer hanekyllingene fra å bli kvernet.

I Norge finnes to rugerier, og det største av dem, Steinsland og Co AS i Rogaland, har investert i en maskin med kapasitet til å skaffe hele landet "kvernefrie" egg. Likevel brukes maskinen fortsatt bare på en andel av eggene. Det er opp til eggpakkeriene å bestille egg fra høner fra "kvernefri" produksjon, men de nøler på grunn av usikkerhet rundt pris og etterspørsel.

Live Kleveland i Dyrevernalliansen påpeker at kverning av levende hanekyllinger både er et etisk problem og en bærekraftsutfordring. Den korte perioden fra klekking til avliving er belastende for de små hanekyllingene.

– Vi jobber nå med en stortingsmelding om dyrevelferd der dette er et av mange temaer som omtales, svarte statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Wenche Westberg (Sp), ved overrekkelsen.

Andre saker å lese

Dummet seg ut i fylla

18-05-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Sent fredag kveld dummet tre personer seg kraftig ut på Søndre torg i Hønefoss. De begynte å slåss med hverandre. Politiet måtte bortvise alle tre fra sentrum og de fikk...

Les mer i RingeriksAvisa

LørdagsQuiz

18-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er lørdagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Elbilforeningen vil kjøre i kollektivfeltet i helger i Oslo og Akershus

18-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Elbilforeningen vil kjøre i kollektivfeltet i helger i Oslo og Akershus

Elbiler har blitt kastet ut av kollektivfeltet i Oslo og Akershus. Norsk Elbilforening mener det bør være unntak i helger og på travle reisedager.

Les mer i RingeriksAvisa