mandag, 06 mai 2024 09:20

SSB: Nå er menn 40 år i snitt når de gifter seg

Skrevet av
SSB: Nå er menn 40 år i snitt når de gifter seg Foto: Pixabay

Gjennomsnittsalderen for nordmenn som gifter seg øker og øker. I 2023 var kvinner i snitt 37 år, mens menn i var 40 år da de sa ja.

– Det fins mange grunner til at man i dag venter lenger med å inngå ekteskap. Vi tar lengre utdannelse og konsentrerer oss om andre ting, som jobb og karriere. For de fleste er det heller ikke like viktig å gifte seg før man får barn, sier demograf Anders Sønstebø i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tallene for inngåtte ekteskap var i fjor knapt 20.000. Det er tilbake på samme nivå som før pandemien – i 2019.

Generelt var kvinner som giftet seg i fjor 37 år, mens menn i snitt var 40 år. Snittalderen for de som gifter seg første gang, var 35 år for kvinner og 37 år for menn. Dette er høyeste noen gang, og en trend som har gått jevnt og trutt i flere ti år. I 1974 var kvinner under 23 år i snitt og menn drøyt 25 år da de ble smidd i hymens lenker.

Både antall separasjoner og skilsmisser økte for øvrig noe i fjor, og var på 9200 og 8500.

Det er vanligst å ta ut separasjon i ung alder. Henholdsvis 46 og 42 prosent av nyseparerte menn og kvinner er i 20-årene. Desto eldre folk blir, desto mer øker sjansen for at man ikke skilles.

– Mange av de som tar ut separasjon i 20-åra, giftet seg nok ganske tidlig. Det er vanlig at en forandrer seg mer i løpet av 20-åra, enn når en er over 50, sier Sønstebø.

Andre saker å lese

Dummet seg ut i fylla

18-05-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Sent fredag kveld dummet tre personer seg kraftig ut på Søndre torg i Hønefoss. De begynte å slåss med hverandre. Politiet måtte bortvise alle tre fra sentrum og de fikk...

Les mer i RingeriksAvisa

LørdagsQuiz

18-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er lørdagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Elbilforeningen vil kjøre i kollektivfeltet i helger i Oslo og Akershus

18-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Elbilforeningen vil kjøre i kollektivfeltet i helger i Oslo og Akershus

Elbiler har blitt kastet ut av kollektivfeltet i Oslo og Akershus. Norsk Elbilforening mener det bør være unntak i helger og på travle reisedager.

Les mer i RingeriksAvisa